arrow_back
Phones
 • +30 69 324 408 46
  +30 210 92 31 085
Address
 • Leoforos Poseidonos 47
  Glyfada
  Athens, 16675 Greece

Da Vinci

Role
 • Architect and Interior Designer
Client
 • Da Vinci
Started
 • 2005
Finished
 • 2007

Σύντομη περιγραφή

Στο παλαιό παραμελημένο κτίσμα του 1935, στο κτήμα Σιστοβάρη, που λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια ως παιδικός σταθμός δημιουργήθηκε το Da Vinci. Οι ιδιοκτήτες του ήθελαν από την αρχή να δώσουν έμφαση στη δημιουργία του διαφορετικού και του ξεχωριστού.πολυχώρου διασκέδασης.Συγκεκριμένα, στο εσωτερικό του χώρο, έπρεπε να φιλοξενεί: εστιατόριο, καφέ, μπαρ, χώρο εκδηλώσεων και έναν ακόμη χώρο ώστε να βρει την έδρα του το Ferrari club Hellas. Ο προαύλιος χώρος του, συνολικής έκτασης 3,5 στρεμμάτων έπρεπε να αξιοποιηθεί επίσης, ώστε να δημιουργηθεί ένας κήπος «απολάυσεων», με πισίνα, μπαρ, καφέ και εστιατόριο.

Η ανάγκη για επέκταση του εσωτερικού χώρου, ώστε να εξυπηρετεί τις παραπάνω λειτουργίες του, χωρίς το υπάρχων κτίσμα χάσει την φόρμα του, ήταν και η μεγάλη πρόκληση. Η έμπνευση ήρθε, από τη γυάλινη μπάλα που κλείνει μέσα της ένα κάστρο. Έτσι το υπάρχον κτίριο να ανακατασκευαστεί, να φωτιστεί ιδιαίτερα, ώστε να προβληθεί μέσα από από τεράστιους υαλοπίνακες που θα το περιβάλουν.

 • Ετσι αφού περάσεις την υπερμεγέθη ξύλινη πόρτα του, ως άλλο παραμυθένιο κάστρο, το Da Vinci σε υποδέχεται στο κόσμο του, με το πιο ισχυρό μήνυμα γραμμένο στην πύλη: «Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα• μείζων δὲ τούτων ἡ άγάπη.» τμήμα του ύμνου της Αγάπης, από το 13ο Κεφαλαίο της Προς Κορινθίους Α' Επιστολής του Αποστόλου Παύλου.

Η σκάλα ενιαία, από φωτισμένο σκυριανό μάρμαρο, σε οδηγεί από την εξωτερική πύλη, έως το τελευταίο διάζωμα. Καθ’όλη την ανάβαση σε ξεναγεί στον χώρο.

Διασχίζει το προαύλιο, περνά την είσοδο, τη ρεσεψιόν, κάνει στάση ανάμεσα στις επιβλητικές στρογγυλές κολώνες, το μεσοπάτωμα και καταλήγει στον τελευταίο διάζωμα.Λιτό στον σχεδιασμό του αλλά πολυεπίπεδο και πολυδιάστατο, με μεγαλοπρεπή αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως οι γοτθικές καμάρες που δημιουργήθηκαν στο παλιό κτίριο, και οι ύψους 10 μέτρων, στρογγυλές κολώνες που στηρίζουν την μεταλλική οροφή.

 • Στο ισόγειο βρίσκουμε το καφέ, το μπαρ και το εστιατόριο. Το καφέ εκτείνεται στο πρώτο τμήμα του ισογείου με πολλές διαφορετικές γωνιές.

Το μπαρ ορθώνεται ακριβώς μπροστά στην μεγάλη καμάρα του παλιού κτίσματος, διαμπερές, ώστε να διαχωρίζει αρμονικά, το ατμοσφαιρικό υπό το φως των κεριών εστιατόριο πίσω του, με το πιο θορυβώδες και δημοφιλές εστιατόριο μπαρ μπροστά στα ανοίγματα που συνορεύουν με την πισίνα. Σε όλο τον χώρο, οι τοίχοι είναι από άγριο σοβά και ειδική χρυαφίζουσα τεχνοτροπία. Ένας ουδέτερος καμβάς, ιδανικός για να φιλοξενήσει τους μαξιμαλιστικούς γλυπτούς αετούς που καθρεφτίζονται στα κρεμαστά κάτοπτρα της οροφής και τις βαριές βελούδινες κουρτίνες, που είναι και ο μοναδικός κινητός διάκοσμος του χώρου. Το μπαρ του ισογείου είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε άλλοτε να δείχνει ως τραπέζι και άλλοτε ως μια φωτισμένη επιφάνεια από μάρμαρο Σκύρου, όπως και η κυρίαρχη σκάλα. Το δάπεδο είναι από ψαμμίτη Πακιστάν στο μεγαλύτερο μέρος του ενιαίου χώρου, ενώ φωτιζόμενο μπλέ γυαλί στο σημείο των παραθύρων που εφάπτονται με την πισίνα, σχηματίζει σε συνδυασμό με αυτήν έναν τέλειο φωτεινό γαλάζιο κύκλο.

Στο μεσοπάτωμα απλώνετε το καθιστικό με το τζάκι, συνοδευτικό του champagne bar που βρίσκεται στο τελευταίο διάζωμα λίγα σκαλιά ψηλότερα. Ξύλινη επένδυση από παλίσανδρο εφαρμόστηκε στην όψη της κάβας του champagne bar, που σχεδιάστηκε ως τραπέζι εποχής. Ενώ στους τοίχους που περικλείουν τον χώρο, μπορεί να διαβάσει κανείς με τη φορά των δεικτών του ωρολόγιού, όλο τον «Υμνο της Αγάπης» που είναι γραμμένο ανάγλυφα.

 • Δεξιά από το champagne bar βρίσκεται ό χώρος εκδηλώσεων και αριστερά του, το πριβέ εστιατόριο Casus Ceni, με θέα τα χαμηλότερα επίπεδα και τον κήπο με την πισίνα. Ο χώρος του Casus Ceni, μοιράζεται διαγώνια σε δύο εντελώς διαφορετικές διακοσμήσεις.

Το ένα λαμπερό με χρυσή βοτσαλωτή ταπετσαρία, φωτισμένη όνυχα στο τζάκι και στο δάπεδο και επιβλητικές γοτθικές καμάρες. Το άλλο σκοτεινό, με ξύλινο δάπεδο από ιρόκο ενώ τον τοίχο και την οροφή του κοσμεί μια ανάγλυφη τοιχογραφία ενός δάσους την νύχτα.

Η αίθουσα εκδηλώσεων επενδύθηκε με ξύλο καρυδιάς σε ρομβικό μοτίβο και η οροφή διακοσμήθηκε με μια σουρεαλιστική εικόνα ζωγραφισμένη σε παλ χρώματα.

Ο επιβλητικός αετός καθρεφτίζεται ναρκισιστικά στο κρεμαστό κάτοπτρο και επιβλέπει κυριαρχικά τον χώρο.

 • Για τις τουαλέτες, έχει επιλεγεί μαρμαρογρανίτης Ινδίας για τις γυναικείες και μάρμαρο Carrara για τις αντρικές. Όλες οι κατασκευές, τα έπιπλα, τα καθιστικά, το υπαίθριο γλυπτό και οι νιπτήρες, είναι σχεδιασμένα ειδικά για τον χώρο από την Βιργινία Καβράκη.

Η πισίνα φτιαγμένη από μικρό βότσαλο στο χρώμα της άμμου, θυμίζει ακτή καθώς περιβάλλεται από έναν εξωτικό κήπο, από πανύψηλα Φελλόδεντρα, Χαμαίρωπες, Μπαμπού, Φοίνικες και διαδρόμους από χτυπητό μάρμαρο στο χρώμα του χώματος. Το ξύλινο μπαρ που την συνοδεύει είναι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από Ιρόκο. Ένα κτιστό γλυπτό κοχύλι – σε ελεύθερη μετάφραση- έχει το ρόλο των αποδυτηρίων.

Τέλος υπερμεγέθεις κορνίζες με παραμορφωτικούς καθρέφτες στο υπαίθριο εστιατόριο, ολοκληρώνουν τον διάκοσμο. Ο εσωτερικός χώρος είναι φωτισμένος θεατρικά και στοχευμένα, ώστε να προβάλλεται το δυνατόν περισσότερο, ενώ ο υπαίθριος διακριτικά με έμφαση στα δέντρα και την πισίνα.

Η αίθουσα του Ferrari club Hellas, σχεδιάστηκε ξεχωριστά και πολυτελώς όπως του ταιριάζει. Τα χρώματα που επιλέχθηκαν είναι γκρί μεταλλικό και κόκκινο.

Το Da Vinci αναβάθμισε όλη την περιοχή με το υψηλό του κύρος και την ποιότητα των υπηρεσιών του. Έγινε μαγαζί ορόσημο και το ότι έχουν δανειστεί δεκάδες μαγαζιά αυτό το όνομα από το 2007 μέχρι σήμερα φανερώνει την ανεπανάληπτη επιτυχία του. Έλαβαν χώρα στους χώρους του, εκθέσεις ζωγραφικής από διάσημους Έλληνες ζωγράφους, επιδείξεις μόδας και γυρίστηκαν δεκάδες βίντεο κλιπ και τηλεοπτικές εκπομπές. Κάποιες από τις δημοσιέυσεις που αφιερώθηκαν στον χώρο ακολουθούν στις φωτογραφίες παρακάτω.